top of page

Preteča današnjeg sladoleda nastala je 3.000 godina prije nove ere

Ne morate otići daleko da biste probali francuske macaronse i ručno rađene sladolede


Za sladoled kažu da je u mnogim kulturama najpopularniji desert, a čak se smatra i najstarijom slasticom na svijetu. Kroz povijest isprepliće se nekoliko priča o nastanku sladoleda, ali postoje dvije koje su ipak najznačajnije.


Kako je nastao sladoled?



Postoji nekoliko različitih priča o tome kako je nastao sladoled, no ona koja seže u doista davna vremena govori o starom kineskom receptu. Naime radi se o kineskom desertu za koji se smatra da je preteča današnjeg sladoleda, a seže čak do 3.000 godina prije nove ere. Slastica koja se pripravljala od rashlađene vode, mlijeka i drugih sastojaka služila se na dvoru Kublaj-Kana na području današnjeg Pekinga. Desert je oduševio putnika Korčulanina Marka Pola koji je 1292. prvi pisao o ledenoj slastici, a na talijanskom su dvoru prema njegovim recepturama kasnije pripremali sladoled koji je postao slastica bogatih.


Ručno rađeni sladoledi i kod nas



Srećom nećete trebati ni do Pekinga ni do Rima, dovoljno je da svratite do najbliže Torterie Macaron slastičarnice. U njihovim slasnim vitrinama čekaju nas okusi pripremljeni od najkvalitetnijih sastojaka, a dolaze u raznim neodoljivim okusima. Bilo da ste ljubitelji čokolade, bourbon vanilije, lješnjaka, jagode, pistacija, kokosa ili šumskog voća, ručno rađeni Torterie sladoledi ostavit će vas bez daha. Raznolika ponuda obuhvaća i okuse Ferrerito, mango maracuja, cookie i Mozart.




Osim ručno rađenih sladoleda neodoljivih, raznolikih okusa, Torterie ima sve moguće slastice koje ljubitelji slatkoga mogu poželjeti. Osim poznatih Torterie torti, u ponudi se nalaze i brojni slatki zalogaji poput: brownie u različitim okusima, cookie u čokoladnoj i voćnoj varijanti, prefine kreme u čašama, zatim muffini, mini donuti, i krafnice.



bottom of page