top of page

Otkud izreka “paprena cijena” i koji je najpoznatiji domaći papar?

Najpoznatija slatka začinska paprika na našim prostorima


Za papar se kaže da je promijenio tijek povijesti jer je bio najvažniji čimbenik u traženju morskih putova iz Europe prema Istoku. Potraga za paprom stoljećima je dominirala svjetskom trgovinom začinima. Od toga je i nastala izreka “paprena cijena” kada za nešto želimo reći da je skupo.


Putevi začina i korištenje u povijesti

Prva veća upotreba začina počela je potkraj 13. stoljeća, u vrijeme puta svile i putovanja Marka Pola u Kinu. Začini su stoljećima bili najvažnija i vrlo unosna izvozna roba iz Azije u Europu, a također su služili i kao platežno sredstvo.

Slobodno možemo reći da su azijski začini bili poznati u Europi prije nego što su Europljani bili poznati u Aziji. Prava "navala" začina na europski kontinent počela je Kolumbovim otkrićem Amerike, potkraj 15. stoljeća



Certificirano sjeme začinske paprike


Najbolji papar proizveden na našim prostorima, definitivno je onaj tvrtke Šafram. Njihova dugogodišnja tradicija i kvaliteta začina prepoznata je već preko dvadeset godina. Premda je Šafram papar izrazito poznat, najpoznatiji proizvod bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti pripremanje jela je Šafram slatka začinska paprika. Tvrtka Šafram svoju proizvodnju temelji na certificiranom sjemenu začinske paprike prve generacije bez dodatka bilo kakvih aditiva ili umjetnih boja, vodeći računa o zaštiti okoliša.


Osim Šafram slatke začinske paprike i različitih vrsta papra, neprestanim ulaganjem u nove tehnologije, Šafram nudi i brojne druge proizvode iz svog programa začina, poput crnog papra, bijelog papra, ljute čili paprike, peršina, origana, češnjaka i mnogih drugih. Također imaju i odlične mješavine začina namijenjene za određena jela, primjerice Dalmatinska mješavina začina, Grill kotlet mješavina, Grill riba, Grill piletina, začini za riblju juhu itd.




Za ljubitelje slastica, Šafram također ima pekarski program proizvoda kao što su bademi, grožđice, kokos brašno, mljeveni mak, mljeveni orah, različiti nadjevi i drugi proizvodi koji će zatrebati u svakom kućanstvu u kojem se iz pećnice često osjeti miris slatkoga.

bottom of page