top of page

Što se dogodilo paradajzu (rajčici, pomidoru)?

Mamaaaa….kakav je ovo paradajz?!, pita Fran svoju mamu začuđenog pogleda i musav od prevelikog ugriza u paradajz.


Kako kakav?, kaže mama. ‘Pa paradajz ‘ko paradajz.’


‘Bljak ti je’, kaže Fran i demonstrativno gurne paradajz u daljnji dio svog tanjura.
Poznato?

Vjerujemo da je. Svatko od nas se barem jednom našao u situaciji da je komentirao ‘plastični okus paradajza’. Način proizvodnje hrane jako se promijenio. Da bi trajala dulje, od berbe do stola, da bi gubitak bio manji, paradajz je doživio genetsku promjenu. Traje puno dulje i izgleda puno ljepše. Samo ima taj problem da nema okus paradajza, rajčice, pomidora.


Imamo li mi tu nekakav problem?


Izgleda da imamo. Nije paradajz jedini. Samo je dobar primjer za ovu temu.

Napretkom industrije i povećanjem proizvodnje te rastom globalne populacije u svakodnevni život svih nas ušli su neki umjetni materijali i supstance bez kojih svakodnevica ne bi bila zamisliva. No korištenjem sve veće količine tih materijala doveli smo se u situaciju da nam je okoliš zagađen a to sve više povećava opasnost za globalno ljudsko zdravlje.


Što rade (mali) zeleni?


Zeleni, eko pokret postao je važan iz razloga što nas svakodnevno upozorava na opasnost koja nam prijeti a koju smo sami stvorili. Zabrinjavajuća je činjenica da su laboratorijski testovi pokazali da 95% uzoraka ljudske krvi sadrži tragove mikro plastike. Što znači da nije više samo u prirodi već smo ju unijeli u naš organizam hranom koju konzumiramo.

Način proizvodnje hrane također se drastično promijenio iz želje da urod bude bogatiji a plod otporniji na kvarenje. Uvodeći kemijske supstance za zaštitu usjeva, voća i povrća, uveli smo ih i u naše organizme. Sve više malignih bolesti u svijetu kao i pojave novih, do sada nepoznatih bolesti, samo su nuspojava načina na koji smo odlučili živjeti.


Roza oznaka je malo ‘pozelenila’
Želeći da se dodatno osvijestimo i da se pozornost potrošača skrene na zdrave, organske namirnice i ekološke proizvode, Odabrale mame uvode posebnu oznaku sa zelenim listom koja se dodjeljuje samo proizvodima koji su proizvedeni na organski i ekološki način poštujući prirodu i ljudsko zdravlje.

Vjerujemo da na taj način, promocijom proizvoda koji ne ugrožavaju ljudsko zdravlje i okoliš, dajemo mali doprinos u stvaranju svijesti o održivom razvoju.Zeleni žabac je malo ‘porozio’


Ponosni nositelj oznake Odabrale mame, Frosch Baby linija proizvoda sa hipoalergenim formulama koje su dermatološki ispitane. Nježno djeluju na kožu bebe, koja je najranjivija dok beba ne razvije vlastiti imunološki sustav. Frosch baby proizvodi mogu se koristi od prvog dana za njegu rublja i predmeta sa kojima beba dolazi u kontakt.

Frosch nije inovativan samo po svojim recepturama već i sirovinama od kojih izrađuje vlastita pakiranja. Razvijena je nova PET ambalaža, koja se bazira na sirovinama od 100% recikliranih materijala, po čemu je Frosch lider u Europi ali i u svijetu! Životnoj sredini na taj način dvostruko pomaže uštedom na proizvodnji novih sirovina jer koristi ambalažu od recikliranog materijala koja se opet može ponovo reciklirati.


Ocat, etanol i sodu bikarbonu, kao sredstva za čišćenje, koristile su i naše bake. Limun, naranča, aloe vera, bademovo mlijeko i lavanda sadrže dragocjene esencije u kojima uživamo za vrijeme čišćenja i njege u domaćinstvu. U Frosch-u ih intenzivno koriste još od samog početka, jer aktivno čiste i nisu agresivni za ljudsko zdravlje kod upotrebe. Frosch u formuli koristi tenzide isključivo biljnog porjekla, ulje repice, lana i masline čime daje značajan doprinos smanjenju emisije CO₂.

Zato je svaki Frosch proizvod 100% biorazgradiv.

Kommentit


bottom of page